nieuw leids laken

Edwin Oudshoorn x Museum de Lakenhal

Speciaal voor Museum De Lakenhal ontwierp Edwin Oudshoorn een wollen stof: Nieuw Leids Laken #3. Met deze stof creëerde hij een bijzondere jurk.

Stofontwerp én jurk zijn vandaag feestelijk gepresenteerd in Hôtel Droog, het centrum van de Amsterdamse textielindustrie in de Gouden Eeuw.

Oudshoorn liet zich bij zijn ontwerp inspireren door de sierlijke collectie Amphora-aardewerk van Museum De Lakenhal. Het museum is op dit moment gesloten voor restauratie en uitbreiding. In het voorjaar van 2019 vindt de feestelijke heropening plaats.

De jurk wordt opgenomen in de museumcollectie en is straks in het vernieuwde museum te zien.

De exclusieve wollen stof is vanaf dan per strekkende meter te koop in de museumwinkel.Nieuw Leids Laken

Edwin Oudshoorn is de derde ontwerper - na Christie van der Haak en Mae Engelgeer - die een geweven wollen stof ontwikkelde, geïnspireerd op de collectie van het museum. Leiden stond zeven eeuwen lang bekend om zijn Leids Laken, een wollen stof van hoge kwaliteit. De laatste fabriek die deze stof produceerde sloot in 1977 de deuren.

De drie ontwerpers kregen de opdracht om een gloednieuwe stof te creëren op basis van oude ambachten en nieuwe technieken, net als de Leidse Lakens van weleer. Hiervoor kregen zij toegang tot de uitgebreide stoffen- en stalencollectie van het museum.

Met het project Nieuw Leids Laken blaast het museum de textielgeschiedenis nieuw leven in.